Hans Claesz (1562-1623) behoorde tot de pioniers in de Amsterdamse handel op Nieuw-Nederland (Noord-Amerika). Hij was een invloedrijk koopman in Amsterdam. Een aantal jaren handelde Claesz in associatie met Barent Sweers op Riga en later had hij grote handelsbelangen aan de Golf van Biskaje. Hij verscheepte onder andere grote hoeveelheden hout van Zweden naar Spanje en importeerde zout vanuit Riga. Hans Claesz was oprichter van de Hans Claesz Compagnie, in 1614 medeoprichter en nadien bewindhebber van de Nieuw-Nederland Compagnie en in datzelfde jaar ook medeoprichter en bewindhebber van de Noordse Compagnie (ook wel Groenlandse Compagnie).
Lees hier meer over de geschiedenis van de handel op de Oostzee en Zuid-Europa, de expansie naar het Atlantisch gebied en de rol van Hans Claesz in deze expansie.
Hans Claesz had ook belangen in de Groenlandse walvisvaart. In 1614 richtte hij samen met enkele andere vooraanstaande Amsterdamse kooplieden de Noordse Compagnie op. Als hoofdparticipant was hij bewindhebber van deze compagnie. Lees hier meer.
Vele van zijn nazaten zijn door handelsbelangen of permanente vestiging verbonden met overzeese gebieden. Hans Claesz is daarmee niet alleen één van de stamvaders van de West-Indische Compagnie; hij is ook een stamvader van families de Nederlandse koloniën in Oost- en West-Indië.
Hans Claesz’ dochter Susanna Claessen (1599-?) bereikte als enige de volwassen leeftijd. Zij trouwde met Abraham Le Fever (ca. 1585-ca. 1655). Deze, vermoedelijk uit de Zuidelijke Nederlanden afkomstige, Le Fever was apotheker en later ook schepen en burgemeester van de hofstad. In 1617 behoorde hij tot de hoofden van de contra-remonstranten die de Kloosterkerk in Den Haag innamen. Omstreeks 1623 vestigde hij zich in Amsterdam en trad als hoofdparticipant toe tot de Noordse Compagnie waar hij lange tijd bewindhebber was.
Het omvangrijke nageslacht van Hans Claesz en zijn echtgenote is tien generaties uitgewerkt. Bekijk per generatie wie zowel in de mannelijke als de vrouwelijke lijn hun afstammelingen zijn.
Generatie I.
Hans Claesz en Magdalena Snellaert (ook Snellingx, Snellen). Lees hier meer.
Generatie II.
Susanna Claessen en Abraham le Fever. Lees hier meer.
Generatie III.
Nieuwe namen in de lijn vanaf deze generatie zijn: Van Heussen, Bergius (Bergh, Berch), Nuyts, Du Cam, Van der Meyden, Weiler en Cramfer.
Generatie IV.
Nieuwe namen in de lijn vanaf deze generatie zijn: Roch, Crab, Beeldsnijder, Valck, Ter Borch en Roghé.
Generatie V.
Nieuwe namen in de lijn vanaf deze generatie zijn: Van Luijnen, Schelkens, Van Hiltrop, Murison, Van de Poll, Vosdingh, Van Broyel, Du Mee, De Vogel, Oenen, Van Bercum, Smits en Rondt
Generatie VI.
Nieuwe namen in de lijn vanaf deze generatie zijn: Van Uytrecht, Van Kinswilder Winkler, Vos, De Ravallet, Mulders, Van Broyel, Te Lintelo, Kist, Pelgrom de Bie, Vollhart, Feith, Senn van Basel,
Generatie VII.
Nieuwe namen in de lijn vanaf deze generatie zijn: Striddels, Rojer, Kikkert, Bor, Van der Linden, Evertsz, Gravenhorst, Forbes, Hansz, Rasmijn, Goetzee, Kuhlman, Graval, Specht, Bulté, Trippelvitz, Vuurberg, Bonne, Van der Hucht, Ter Borch, Van Son, De Burlett, De Haan, Van der Sluys en Von der Hellen.
Generatie VIII.
Nieuwe namen in de lijn vanaf deze generatie zijn: Van Esch, Schotborgh, Van der Meulen, Areson, Hendriks, Brands, Ringeling, Römer, Pearse, Halverhout en Thiefry, Bilgen, Verhelst, Perret Gentil, Raven Wallbaum, Croes, De Jongh, Groos, Hillegaart, Soederouw, Costerus, Volkers, Nuwendam, Sebastian, Verbeek, Solbrig en Nierstrasz.
Generatie IX.
Nieuwe namen in de lijn vanaf deze generatie zijn: Sticht, Hellmund, De Munck, De Ruyter van Steveninck, De Josselin de Jongh, Van Raders, Van Daalen, De Veer, Groesbeek, Boyé, Statius Muller, Perret Gentil, Verhelst, Hasselmeyer, Jarman, Duyckinck, Schotborgh, Raven, Martinez y Martinez, Von Hoffman, Van den Brandhof, Koentze, Dommers, Delbeek, Ferguson, Vegt, Marugg, Neuman, Voogd, Faarup, Lopez, Henriquez, Craane, Tekelenburg, Outhuijsen, De Wetstein Pfister, Van Coesant, De Lange, Oudshoorn, Koekkoek, Wertheim Aijmes, Liedermooy, Peacock, Cordes, Van Hogendorp, Van Lawick, De Labbey de Punneley, Francken, Bock, Op ten Noord en Mourawieff.
Generatie X.
Nieuwe namen in de lijn vanaf deze generatie zijn: Eekhout, Ganderheyden, Van den Broeke, Penso, Van Eps, Damme, Rammelman Elsevier, Pieren, Horan, Sutherland, Arendts, Kuipers, Prins, Ort, Van Oldenbarneveld genaamd Tullingh, Rozendaal, Vorsterman van Oijen, Riemslag, Ketjen, Van der Muelen, Van Hasselt, Busmann, Rengers, Van Idsinga, Van den Brandeler, Chabot, Klis, Toe Water, Frucht, De Boer, Scholtz, Van Swieten, Willemsen, Swaan, Mellink, Quast, Statius van Eps, Neuman, Van der Hansz, Sterling, Jones, Ferrara, Wiersman, Jordens, Harvey, Kronenberg, Pippenhegen, Mirabal, Price, Hoyer, Van Houten, De Nerée tot Babberich, Duyckinck Sander, Conradi, Brouwer, Van Romondt, Oudenaller, Zalm, De Vos, Eckmuller, Harms, Marugg, Hoogenbergen, Van der Horst, Kleyne, Parker Verboom, Smit, Kuiper, Schrils, Eskildsen, Monsanto, Tutein Nolthenius en Van Wulfften Palthe.
© 2014 Stanley Marugg
De teksten en afbeeldingen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u informatie of afbeeldingen gebruiken? Dat kan met vermelding van de bron: Stanley Marugg, www.caribischegenealogie.org, [huidige jaartal].