Betekenis naam Marugg

De etymologie van de naam Marugg voert waarschijnlijk terug op de Romeinse toenaam ‘Maurus’ en de Latijnse uitgang ‘-uccu’. In het Rätisches Namenbuch en de Liechtensteiner Namenbuch wordt deze etymologie van de namen Marugg (Zwitserland) en Marogg (Liechtenstein) verklaard.

Maurus betekent ‘Moor, bewoner van Mauritanië’ in het Latijn en is een zogenoemde cognomen, een onderdeel van de traditionele Romeinse naam. De Romeinse naam was opgebouwd uit drie delen: de praenomen (voornaam), de nomen gentile (achternaam) en een cognomen (de naam waaronder iemand bekend staat, een alias). Dit cognomen verwees naar een karaktertrek of uiterlijk kenmerk van de persoon zelf of van een voorvader. Zo had de Romeinse filosoof Marcus Tullius Cicero (106 v.C.- 43 v.C.) het cognomen Cicero omdat één van zijn voorvaderen een erwtvormige wrat op zijn gezicht had (cicer = erwt).

De uitgang ‘-uccu’, ook ‘-occu’, is een zogenoemd diminutiefsuffix, een verkleinende uitgang. Deze Latijnse uitgang ontwikkelde zich vanaf de vroege Middeleeuwen in het Reto-Romaans van de uitgang ‘-filuc’ tot ‘-uc’ of ‘-oc’, later ook met een ‘k’ of een enkele of dubbele ‘g’ geschreven.

In de laat-Romeinse tijd werd de naam Maurus (Mauritius, Moritz, Mauricio) populair in de Alpenlanden door de verering van de heilige Mauritius (Thebe, Egypte 3de eeuw-Agaunum, Zwitserland 287 n.C.). Hij werd vereerd als  schutspatroon die bescherming biedt tegen lawines en zou later ook de patroonheilige van het Heilige Romeinse Rijk worden. Sint-Mauritius was volgens de Legenda Aurea een Romeins officier en martelaar uit de derde eeuw. Vanwege zijn (vermeende) afkomst uit Egypte werd hij regelmatig als Moor of Egyptische Kopt met een donkere huidskleur afgebeeld.

Marugg etymologisch verklaard als ‘Maurus Uccu’ kan op twee manieren worden uitgelegd. Het kan duiden op een uiterlijk kenmerk (maurus = moor = donker uiterlijk) van een voorvader in de Romeinse tijd. Ook kan het duiden op een verbuiging (vergelijkbaar met een patroniem: zoon van) van de voornaam van een voorvader genaamd Mauritius. Tenslotte noemt het Liechtensteiner Namenbuch nog een andere, minder waarschijnlijke, oorsprong van de stam van de naam: het Latijnse ‘Maior’, de grotere.

Het martelaarschap van Sint Mauritius (Dom van Maagdenburg)

Het martelaarschap van Sint Mauritius, Dom van Maagdenburg

Bronnen:
  1. Huber, K. (1968). Rätisches Namenbuch; Band III; Die Personennamen Graubündens. Bern.
  2. Stricker, Prof. dr. H., e.a. (2008). Liechtensteiner Namenbuch; Band IV; Die Personennamen des Fürstentums Liechtenstein. Vaduz.

© 2014 Stanley Marugg

De teksten en afbeeldingen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u informatie of afbeeldingen gebruiken? Dat kan met vermelding van de bron: Stanley Marugg, www.caribischegenealogie.org, [huidige jaartal].

Advertentie