Zwitsers Regiment

In de achttiende eeuw waren zeker vijf Maruggs in dienst van een Zwitsers Regiment gelegerd in Nederland. De archieven van het Staatse Leger zijn niet compleet, vermeld worden in elk geval:

In het Eerste Bataljon Infanterie van het Regiment Grisons onder kapitein Loretz in 1781:

  • Heinrich Marugg (geboren Arosa ca. 1763) nieuw aangenomen.

In het Tweede Bataljon Infanterie van het Regiment Grisons onder kapitein Nutli in 1781:

  • Christian Marugg, secretaris van de compagnie (officier) en
  • Johannes Marugg (geboren ca. 1751).

In het Tweede Bataljon Infanterie Regiment Grisons onder kolonel-commandant De Salis in 1781:

  • Sebastian Marugg (geboren Klosters ca 1739) sous-luitenant en
  • Caspar Marugg (geboren ca. 1754) cadet (officier in opleiding), op dat moment “op commando tot Terschelling”.
Wapen Marugg (Staatsarchiv Graubünden)

Wapen Marugg (Staatsarchiv Graubünden)

Laatstgenoemde Caspar Marugg komt na de vermelding in 1781 niet meer voor in (de bewaard gebleven delen van) het archief van het Staatse Leger, Sebastian Marugg wel. Tot 1794 komt hij voor op de jaarlijkse conduitelijsten van De Salis en daarna wordt hij vermeld in de Pensioenstaten van militairen tijdens de Bataafse Republiek (NA 2.01.20 inv.nr. 159-98 en 172-79). Over hem wordt aangetekend: geboren te Klosters in Graubünden in 1739, gereformeerd, heeft ambitie, spreekt Hollands, Hoogduits en Frans. Sebastian bereikte de rang van Capitein-lieutenant en werd in 1794 “vor gebrek gedispanseert” uit dienst.

Caspars oom Martinus Marugg (geboren Klosters 1729) was vermoedelijk ook in dienst van een Zwitsers Regiment. Hij trouwde in 1778 te Amsterdam met Geertruida Pieters Kromhout, weduwe van Roeloff Mulder. Hun enige zoon was Caspar Marugg. Hij werd op 24 mei 1781 N.G. gedoopt in de Oude kerk te Amsterdam. Doopgetuigen waren zijn vaders neef Caspar Marugg en Altie Jetes. Nog geen drie maanden later overleed hij en werd op 18 augustus te Amsterdam begraven.

In 1815, tenslotte, trad Peter Marugg (geboren Klosters 1788) als officier in dienst van een Zwitsers Regiment van het Nederlandse Leger. Hij was de zoon van Christian Lemm Marugg en Magdalena Guyan en overleed op 18 maart 1822 in Zwitserland.

© 2014 Stanley Marugg

De teksten en afbeeldingen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u informatie of afbeeldingen gebruiken? Dat kan met vermelding van de bron: Stanley Marugg, www.caribischegenealogie.org, [huidige jaartal].

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s