Marugg

Zegel Marugg, 2004

Zegel Marugg, 2004 (particuliere collectie)

Marugg is een Nederlands-Antilliaanse familie. De familie is protestants en stamt uit de Prättigau en Zehngerichtenbund in het kanton Graubünden in Zwitserland. De familienaam gaat terug tot de laat-Romeinse / vroegchristelijke periode (300-550 n.C.) en behoort daarmee tot de oudste familienamen in het kanton.

In de late achttiende eeuw waren zeker vijf Maruggs met een Zwitsers Regiment gelegerd in Nederland. Eén van hen was Caspar Marugg (Graubünden 1754 of ’59) die in 1781 als cadet (officier in opleiding) op commando te Terschelling verbleef. In 1782 trouwde hij in Amsterdam met Maria Kruyt. Zij kregen twee kinderen Martinus en Hilletta Geertruida. Hun zoon Martinus Marugg (Amsterdam 1784) vertrok eind 1801 als chirurgijn (met de rang van officier) naar Curaçao en werd de stamvader van de Antilliaanse familie.

Familiewapen

Het wapen is in blauw een gouden ‘brezel’ en wordt vergezeld van het bijschrift (wapenfeiten): Rhatien 1369; Cremona 1509; Wormbs [Bormio] 1675.

Zegel Christian Marugg, "Zum Abschied der letzten Bundesversammlung" (landsregering), 3 december 1690 (Staatsarchiv Graubünden)

Zegel Christian Marugg, “Zum Abschied der letzten Bundesversammlung” (landsregering), 3 december 1690 (Staatsarchiv Graubünden)

Betekenis naam Marugg

De etymologie van de naam Marugg voert waarschijnlijk terug op de Romeinse toenaam ‘Maurus’ en de Latijnse uitgang ‘-uccu’. In het Rätisches Namenbuch en de Liechtensteiner Namenbuch wordt deze etymologie van de namen Marugg (Zwitserland) en Marogg (Liechtenstein) verklaard. Lees hier meer over de Romeinse oorsprong.

Middeleeuwse en latere bronnen

In vele middeleeuwse geschriften wordt de naam Marugg, in variaties, vermeld. Het Rätisches Namenbuch noemt 50 van deze vermeldingen in geschriften waarvan de meeste zich bevinden in het Staatsarchiv Graubünden. In de achttiende eeuw wordt de familie kort beschreven in een Zwitserse encyclopedie. Lees hier welke Maruggs worden genoemd in deze historische bronnen.

Zwitsers Regiment

Lees hier meer over Caspar Marugg en andere Maruggs in dienst van een Zwitsers Regiment in Nederland.

Vestiging in Amsterdam

De Zwitser Caspar Marugg trouwde in 1782 te Amsterdam met Maria Kruyt (Amsterdam 1744- Amsterdam 1792) en kregen twee kinderen: Martinus en Hilletta Geertruida. Lees hier meer.

Naar Curaçao

Eind 1801 vertrok de jonge Martinus Marugg als chirurgijn 2de klasse met het schip de Marianne onder gezag van kapitein Slijboom van Amsterdam naar Curaçao. Martinus werd de stamvader van de Antilliaanse familie. Zijn enige zuster Hilletta Geertruida Marugg bleef bij haar vader in Amsterdam en trouwde daar in 1810 met George Anton Ort. Lees hier meer over Martinus’ leven en gezin op Curaçao en dat van Hilletta Geertruida in Amsterdam.

Hun nazaten leefden tot ver in de negentiende eeuw met name op Curaçao en in Amsterdam. Bekijk per generatie wie zowel in de mannelijke als de vrouwelijke lijn hun afstammelingen zijn.

Generatie V.

Nieuwe namen in de lijn vanaf deze generatie zijn: Van Rijssen, Schrils, Bartels en Jaquemet.

Generatie VI.

Nieuwe namen in de lijn zijn vanaf deze generatie: Van der Hansz, Hage, Winkel, Daal, Van der Dijs, Vergouwe en Haver.

Generatie VII.

Nieuwe namen in de lijn zijn vanaf deze generatie: Hoogenbergen, Schlag, Van der Ree, De Windt, Vidal Báez, Boskaljon, Faarup, Sutherland, Bartels Daal en Nutbey.

Generatie VIII.

Nieuwe namen in de lijn zijn vanaf deze generatie: Van Eps, Peiliker, Van der Horst, Van Eerten, Beaujon, Van Loon, Guerrero, Penso, De Jongh, Jonckheer, Pietersz, Hueck, De Hullu en Van Embden.

Generatie IX.

Nieuwe namen in de lijn zijn vanaf deze generatie: Van Giersbergen Jacobs, Van Eps, Groenendijk, Libier, Willems, Dennert, Arends, Wever, Hollander, Croes, Van Delden, Lauffer, De Jongh, Hollander, Biesheuvel, Kooyman, Pruneti, De Haseth, Römer, Chong, Echobardo en Honig.

Generatie X.

Nieuwe namen in de lijn zijn vanaf deze generatie: Rhodes, Leeflang, Baptist, Solagnier, Laclé, De Veer, Pew, Burkeen, De Haseth en Rober. Om redenen van privacy worden vanaf generatie IX de persoonsgegevens van nog levende afstammelingen niet weergegeven.

Tip Marugg 

Een bekende nazaat van Caspar Marugg is de Nederlands-Antilliaanse schrijver Tip Marugg (1923-2006). Lees hier meer over zijn werk en zonderlinge leven.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s