Welkom

Deze website vertelt het verhaal van families en personen die verweven zijn met het koloniale verleden van Nederland rond de Atlantische Oceaan.  De expansie van de Nederlandse handel in het Atlantisch gebied vanaf 1600 en de neergang van de Oostzeehandel vanaf 1660 bracht Nederlanders naar Nieuw-Nederland, Brazilië, de Afrikaanse westkust en het Caribisch gebied. Sommige van hen zijn nooit overzee geweest, anderen tijdelijk en sommigen vestigden zich daar voorgoed en waren de stichters van koloniale families.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gevelsteen Kuiperstraat 24 Willemstad

Uit de bewaard gebleven archieven van de West-Indische Compagnie, de koloniale archieven en andere bronnen is de geschiedenis van deze personen en hun families in kaart gebracht. De door mij hier gepubliceerde informatie, genealogieën en artikelen zijn het resultaat van vele jaren primair en secundair bronnenonderzoek in archieven en bibliotheken van Nederland, Curaçao en de VS, van online onderzoek en van het optekenen van verhalen en wetenswaardigheden uit de overlevering.

Stanley Marugg

© 2014 Stanley Marugg. De teksten en afbeeldingen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u informatie of afbeeldingen gebruiken? Dat kan met vermelding van de bron: Stanley Marugg, www.caribischegenealogie.org, 2014.  

Advertentie

20 thoughts on “Welkom

 1. Beste Stanley,

  Wat een fantastische website! Ben sinds een jaar bezig mijn familie geschiedenis te onderzoeken; Casper Marugg is mijn oudovergrootvader (7 generaties). Ik was aangenaam verrast meer over mijn familie te vinden. Heb een aantal aanvullingen. Voor het gemak, mijn oma is Anna Sophia Catharina van der Dijs.

 2. Beste Stanley,

  Ik vind een rijtje kinderen bij jouw die bij Krafft van een ander stel van Eps en Neumann zijn.
  Volgens G.van Eps is het rijtje kinderen van Piepichi, P H van Eps en Cornelia Luisa
  Niet van E F van Eps en Cornelia Maria
  Ik plak:

  Ernst Frederik van Eps en Cornelia Maria Hendriks Neuman zijn de ouders van
  Zie https://caribischegenealogie.org/genealogieen/westerhout/ Stanley Marugg
  a. Johan Oscar Statius van Eps
  b. Aurora Carolina van Eps
  c. William Alfred van Eps
  d. Edna Redelphina van Eps
  e. Ligia Elena van Eps
  f. Henry Arnold van Eps
  g. Anna Cecilia van Eps

  Zie Krafft:

  A.II.b.9. Pieter Hendrik Maal Statius van Eps en Cornelia Luisa Catharina Neuman zijn de ouders van
  A.II.b.9.a. Johan Oscar Statius van Eps
  A.II.b.9.b. Aurora Carolina van Eps
  A.II.b.9.c. William Alfred van Eps
  A.II.b.9.d. Edna Redelphina van Eps
  A.II.b.9.e. Ligia Elena van Eps
  A.II.b.9.f. Henry Arnold van Eps
  A.II.b.9.g. Anna Cecilia van Eps

  Krafft of Marugg?

  Mvg Monique Jonckheer

  • Beste Monique,

   Dank voor je kritische blik.

   Ik heb Krafft er op nageslagen en zie geen tegenstelling in hetgeen ik noteerde op deze website over Pieter Hendrik Maal van Eps en C.L.C. Neuman en wat Krafft over dit echtpaar en hun kinderen vermeldde in zijn werk.

   Beiden noemen de zeven kinderen beginnend met de oudste zoon Johan Oscar Statius (1911).

   Ernst Frederik van Eps en diens echtgenote C.M.H. Neuman komen in de genealogie Westerhout niet voor als de ouders van bovenbedoelde zeven kinderen.

   Het is dus Krafft en Marugg…

   Vriendelijke groet

 3. Beste Stanley, dank voor de overzichtelijke info. Ik woon op Plantage Misgunst in Suriname die volgens de volkstelling van 1811 eigendom was van Elisabeth Muntz. Zij was gehuwd met Weyer Wolfert Beeldsnijder. Ik ben een kleindochter van Antoinette Matroos die via de vaderlijn verbonden is aan de familie van Wolfert Jacob Beeldsnijder Matroos, een neef van Wijer Wolfert via de Tiberius beeldsnijder Matroos tak.

  • Dank Martha. Leuk te horen. Een aantal jaren geleden zijn zeventiende/achttiende-eeuwse portretten van de familie Beeldsnijder geveild bij Sotheby’s. De catalogus heb ik nog. Afbeeldingen daarvan zal ik t.z.t. toevoegen op deze website. Meer Beeldsnijders (in zeventiende-eeuws Amsterdam) zullen verschijnen in nog door mij te publiceren parentelen/genealogieën.

 4. Ik denk dat ik kan helpen met informatie. Onder andere mbt de volledige geboortedatum van mijn overgootvader.
  Lodewijk Cornelis Casper, Shon Papa, Shon Louis Hueck is geboren op 21 februari 1871 in Willemstad op Curacao. Gedoopt?
  Ik heb ook een drietal foto’s van shon Papa zijn moeder, Luisa Clemencia Gruning.Twee van 1870 en 1 van 1881. Ik heb ook een fotootje van zijn vader Cornelis.
  Moeder Luisa sterft al in 1882. Cornelis hertrouwt met de zus van Luisa in 1884.
  Vader Cornelis sterft in 1885. Shon Papa is dan 14 jaar oud.
  Shon Papa was diaken in de Fortkerk. Hij droeg als het de dag was dat hij met de dominee binnenkwam nieuwe, krakende schoenen. Konden ze allemaal horen dat hij het was. Hij was klein van stuk. Hij was medeoprichter van het Sanatorium. Wilde geen kruis aan de muur zien.
  Ze woonden in Quinta.
  Ik heb een aantal foto’s van Shon Papa en zijn echtgenote, mijn overgrootmoeder Shon Mama, Eva Nicolina Rojer uit een familiealbum gedateerd 1931. Foto’s gemaakt door mijn overgrootvader Cor Jonckheer.

 5. I am seeking more information about Heinrich Bodisco, son of Jacob Bodisco, and his unknown wife who had a daughter Catharina Bodisco who married someone with the surname Jager and two children, Dirk Jager, born about 1728 and died 1777 in St Petersburg; and Sarah Jager who, in 1755, married my 5 x great grandfather George Peters in St Petersburg. The details come from Dirk Jagers Will of 1769. Any help would be much appreciated!
  Alistair

 6. Beste Stanley, een geweldige site! Ikzelf ben al jaren bezig om genealogien van zeevarenden uit Durgerdam, Uitdam en Zuiderwoude in kaart te brengen. Ik stuitte daarbij op de familie Van Groot Davelaar. Naast de door jou al opgevoerde kinderen van Hendrik Cornelis van Groot Davelaar & Johanna Vos ben ik nog twee kinderen op het spoor gekomen: Lucas van Groot-Davelaar en Annatje van Groot-Davelaar, geboren omstreeks 1709 respectievelijk 1710.

  • Dag Pieter,

   Dank voor je complimenten en de aanvulling. Ik houd me aanbevolen als je meer op het spoor komt. Jouw onderzoek naar de zeevarenden uit Durgerdam ed. klinkt boeiend. Daar gebeurde destijds heel wat meer dan vandaag de dag met schepen uit de oost en west die daar voor anker gingen.

   Vriendelijke groeten,

   Stanley

 7. Beste Stanley,

  Na jaren zoektocht naar mijn “verleden” ben ik ook op jou site beland. Mooi en duidelijke site. Compliment. Want na veel namen invullen, is het nog interessanter om de geschiedenis achter de namen te vinden. Ik zoek naar Pourier (Pourrier, Porier etc) (mijn moeder, minister Pourier). Ik kan heel moeilijk geschiedenis van hun vinden. Heb je een tip? En mijn vaderskant is Zimmerman. Van hem heb ik redelijk veel tot Afrika en met verhalen. Als je een tip voor me heb, dan zal ik dankbaar zijn. Warme groet.

  Ragnhild Marcus

 8. Beste Stanley

  Ten eerste de complimenten voor uw uitgebreide onderzoek mbt de Familie Kroon

  Ben klein dochter van Ciro D Kroon en ben geinterresseerd in de gevens van mijn Opa daar ik een Stamboom wil maken graag zou ik in contact met u willen komen

  Mvg
  Dianthe Kroon

 9. Hi Stanley,

  Wat een mooi stamboom! Ik ben een paar jaar bezig met mijn stamboom. Ik ben afstammeling van Govertsz smit(h). Om precies te zijn van Geertruida Govertsz smit (uit Curacao). Jammer genoeg komt zij niet voor in jouw stamboom. Maar ik wil graag weten, waar ik de stamboom van familie Govertsz smit kan vinden en andere informatie bijvoorbeeld wat voor familie het was en uit welk land zij vandaan komen (voordat zij naar Curacao gingen). Ik hoop dat jij mij kan helpen.

  mvg,

  Pamela

 10. Beste Stanley,

  Ik doe onderzoek naar Johanna Christina Luisinda Timmer uit de familie Peiliker. Heb je enige informatie over wanneer zij Curacao verlaten heeft? Of een idee waar ik deze informatie kan vinden?

  Hartelijke groet,
  Marieke Dwarswaard
  Studente Geschiedenis te Leiden

  • Dag Marieke, Helaas kan ik je niet helpen aan meer informatie over JCL Timmer. De uitgewerkte genealogieën betreffen allemaal verwante families via een of meerdere lijnen, maar deze Timmers zijn te ver van mij verwijderd om je aan andere personen te koppelen die mogelijk meer info voor je hebben. Desalniettemin wens ik je veel succes met je onderzoek. Ben overigens benieuwd wat je precies onderzoekt.
   Hartelijke groeten, Stanley

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s